Služby výkonové rovnováhy SVR

(Aktualizováno 15.10.2024)

služby výkonové rovnováhy

Služby výkonové rovnováhy jsou vzhledem k vývoji obnovitelných zdrojů energie aktuálně velmi potřebné.

Jedná se o podpůrné služby (PpS) a služby výkonové rovnováhy (SVR) sloužící k zajištění stability v přenosové soustavě, kterou na našem území provozuje společnost ČEPS.

Jedná se o podpůrné služby (PpS) a služby výkonové rovnováhy (SVR) sloužící k zajištění stability v přenosové soustavě kterou na našem území provozuje společnost ČEPS. Služby SVR v rámci energetiky zajišťují stabilitu sítě na hodnotách frekvence a napětí v síti. Jsou dvě úrovně těchto podpůrných služeb: kladné a záporné. Kladné vyrábějí elektrickou energii (diselagregát, motorgenerátor, kogenerace). Záporné ji naopak spotřebovávají (zátěžové banky, zátěžové rezistory, akumulace do vody nebo do písku atp.). V případě, že je v síti přebytek nebo nedostatek elektrické energie, dochází k aktivování služby kladné nebo záporné, aby se dorovnaly parametry sítě.

Projektant elektro

Ke správnému fungování je potřeba dobrý projekt, který splňuje bezpečnostní a legislativní požadavky. Pokud sháníte projektanta pro váš investiční záměr a chcete se zapojit do služeb výkonové rovnováhy SVR, neváhejte mne kontaktovat.

Agregátor flexibility

Agregátor flexibility jsou společnosti, pomocí kterých lze flexibilitu agregovat do funkčních bloků. Na trhu se pohybuje několik společností (TedomNano EnergysEIFlexi,). Tyto služby zprostředkovávají na požadavek provozovatele přenosové soustavy ČEPS.

Přejít nahoru