Ochranné pásmo

(Aktualizováno 15.10.2024)

ochranné pásmo VN

Ochranné pásmo slouží k ochraně zařízení před okolím. Tato pásma mají rozdílný rozsah, který souvisí s důležitostí zařízení. Ochranné pásmo tedy slouží pro zajištění spolehlivé funkčnosti konkrétního zařízení.

Opakem ochranného pásma je bezpečnostní pásmo. Jeho úkolem je chránit okolí před potenciálně nebezpečnými vlivy ze strany zařízení.

S jakými ochrannými pásmy se nejčastěji setkáváme?

Nejčastěji se jedná o ochranná pásma inženýrských sítí, nebo komunikací, a souvisejících zařízení, které jsou všude kolem nás. Dělíme je na podzemní a nadzemní.

ochranné pásmo vodního zdroje

Jak zjistit ochranné pásmo?

Ochranná pásma jsou definována v zákonech, které se vztahují ke konkrétnímu zařízení. Distribuční společností (ČEZ, EG.D, PRE) provozují elektrické vedení, jejichž ochranná pásma uvádí energetický zákon. Další ochranná  pásma lze vyhledat například v zákoně o vodách, drahách, v zákonech o pozemních nebo elektronických komunikacích. Ochranná pásma jsou také shrnuta na stránkách ČKAIT.

Ochranné pásmo fotovoltaické elektrárny

Ochranné pásmo FVE je definováno v zákoně 458/2000 par. 46, č.7. V praxi se často stává, že toto pásmo není projektantem určeno správně. To je jeden z mnoha důvodů, proč je dobré mít zpracovaný projekt od zkušeného autorizovaného projektanta elektro.

Ochranné pásmo vysokého napětí

Pro vedení vysokého napětí je ochranné pásmo definováno vzdáleností sedmi metrů od krajních fázových vodičů. U vedení velmi vysokého napětí je až třicet metrů na obě strany od krajních fázových vodičů.

Ochranné pásmo trafostanice

Velikost ochranného pásma trafostanice závisí na typu vedení (venkovní/kabelové) a může se pohybovat od dvou do sedmi metrů. Podrobnější informace lze dohledat na stránce zakonyprolidi.cz.

Kdy a jak vzniká ochranné pásmo?

Vznik ochranného pásma se řídí energetickým zákonem a stavebním zákonem. V zásadě mohou nastat dva případy:

  • Je vyžadováno povolení záměru podle stavebního zákona: Ochranné pásmo vzniká dnem vydání takového povolení.
  • Povolení není vyžadováno: OP vzniká uvedením zařízení do provozu. (Výchozí revize)

Jaká omezení může ochranné pásmo vyvolat?

V souvislosti s ochranným pásmem inženýrské sítě můžeme narazit na různá omezení.

Například v ochranném pásmu vedení vysokého napětí, nemůžeme postavit rodinný dům. V ochranném pásmu vodovodu nebo kanalizace může vlastník sítě požadovat omezení výkopových prací pouze na ruční nebo může v případě souběhu vedení požadovat umístění vašeho zařízení mimo jeho ochranné pásmo.
Umisťování sítí v zastavěných oblastech upravuje ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání vedení technického vybavení.

Jak zjistit ochranné pásmo?

Ochranné pásmo lze zjistit z příslušných zákonů, které se vztahují ke konkrétnímu zařízení či případu. Distribuční společností (ČEZ, EG.D, PRE) provozují elektrické vedení, jejichž ochranná pásma jsou uvedena v energetickém zákoně. Další ochranná  pásma lze vyhledat například v zákoně o vodách, drahách, v zákonech o pozemních nebo elektronických komunikacích.

Co je to ochranné pásmo?

Ochranné pásmo je vymezené chráněné území určené k ochraně území nebo zařízení v území před okolím. Tato pásma mají rozdílný rozsah podle důležitosti. V ochranném pásmu se zakazují nebo omezují určité činnosti z důvodu ochrany závažných zájmů společnosti.

Co je to bezpečnostní pásmo?

Bezpečnostní pásmo je opak ochranného pásma. Chrání okolí před potenciálně nebezpečnými vlivy ze strany zařízení.

Přejít nahoru